10 dingen uit films die jij gelooft maar die niet kloppen

273
10 Dingen uit films die jij gelooft maar die niet kloppen

Je kent het wel. Je zit met een paar maten een sciencefictionfilm te kijken waarbij je het volledige Hollywood-arsenaal aan special effects voor je plaat krijgt. Op miraculeuze wijze heeft de hoofdrolspeler via een wormhole de aarde weten te bereiken en stort neer in zee. Net op het moment dat jij besloten hebt om vers bier te gaan pakken mompelt de kerel naast je: “dat kan toch nooit”. Jij denkt nog: “dat zegt ie niet”. Maar jawel hoor, en er volgt een betoog dat zeewater echt heel erg slecht kan zijn voor niet bestaande warp-technologie. Uiteraard ben jij niet zo, maar toch is het mogelijk dat ook jij dingen uit films geloofd die niet kloppen. Check hier: 10 dingen uit films die jij gelooft maar die niet kloppen.

Advertentie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

1) Een sigaret laat benzine ontploffen

10 dingen uit films die jij gelooft maar die niet kloppen
Een sigaret laat benzine ontploffen

Nee. Maar ga dit nou niet thuis proberen want als benzine warm is, of er hangt een flinke damp, dan wordt een ontploffing of steekvlam al aannemelijker. Benzine heeft een ontstekingstemperatuur van 420 graden en een vlampunt van -23 graden. Omdat een brandende peuk niet warmer is dan de ontstekingstemperatuur zal een emmer benzine niet ontbranden. Maar omdat een brandende peuk wél warmer is dan -23 graden zal de boel bij heel veel benzine-damp uiteindelijk ontploffen.

2) Een slot gaat open door erop te schieten

10 dingen uit films die jij gelooft maar die niet kloppen
Een slot gaat open door erop te schieten

In films zie je regelmatig de filmheld met één welgemikt schot een deurslot openschieten. “Kan dit werkelijk”, heb je jezelf misschien eens afgevraagd? Volgens de Mythbusters uit het gelijknamige programma van Discovery Channel is dit een echte klassieke Hollywoodmythe.

In de aflevering Mega-Movie-Myths heeft het team de mythe onderzocht. Met een 9 mm en een .357 Magnum en twee type geweren: een 12-gauge en een M1 Garand, zijn ze los gegaan op hang- en cilindersloten. Alleen met de twee geweren kregen ze de sloten open. Hun conclusie: “Handguns busted, shotguns plausible but with many safety issues”.

Geen aanrader dus.

3) Auto’s ontploffen altijd

10 dingen uit films die jij gelooft maar die niet kloppen
Auto’s ontploffen altijd

De kans dat een auto ontploft is klein en als het gebeurt dan zal het zeker niet zo gaan als in een film. Een autobrand ontstaat vaak in de motor of door kortsluiting in de bedrading. Als dan ook nog de bekleding vlam vat is de chaos compleet.

Voor een ontploffing is de hoeveelheid brandstof, de mate waarin de brandstoftank is beschadigd en het soort brandstof van belang. Als benzine warm wordt gaat het verdampen en mengt het zich met lucht. Als de temperatuur oploopt zal het mengsel ontbranden en de druk in de tank enorm toenemen. Zeer waarschijnlijk zal de tank openscheuren en de benzine er brandend uitlopen. Overigens is het geen pretje om daar bij in de buurt te zijn. Wat betreft LPG is de kans op een ontploffing nog kleiner. Bij hoge temperaturen ontstaat overdruk en spuiten LPG-tanks de brandstof eruit waardoor een enorme vlam ontstaat. Ook hier wil je niet bij zijn.

Kortom: als jouw auto in brand staat zal deze niet zomaar ontploffen en al helemaal niet meters door de lucht vliegen.

4) Pistolen met een geluidsdemper hoor je niet

10 dingen uit films die jij gelooft maar die niet kloppen
Pistolen met een geluidsdemper hoor je niet

Dat klopt vooral als je doof bent. Een geluidsdemper of knaldemper is een opzetstuk dat aan de loop van een vuurwapen wordt bevestigd. De geluidsdemper zorgt ervoor dat bij het afvuren het geluid en de mondingsvlam worden gereduceerd. De geluidsdemper bestaat meestal uit een cilinder van staal, aluminium of titanium. Bij het afvuren zorgt een intern mechanisme er voor dat het gas wordt vertraagt door het eerst op te vangen in holle kamers of het om te leiden. Een geluidsdemper kan vier tot vijftien van deze holle ruimtes bevatten.

Aangezien het grootste deel van de knal ontstaat doordat de kogel door de geluidsbarrière gaat, dient er gebruikgemaakt te worden van speciale supersonische munitie. Reguliere (subsonische) munitie is niet te dempen met een geluidsdemper. De manier waarop geluidsdempers worden getoond in films is niet juist. Een geluidsdemper kan niet alle geluiden verminderen waardoor nog steeds een behoorlijke knal hoorbaar is.

5) Hartmassage laat het hart weer kloppen

10 dingen uit films die jij gelooft maar die niet kloppen
Hartmassage laat het hart weer kloppen

Hoe eerder de bloedsomloop weer op gang komt, hoe beter. Dit kan een kwestie van seconden zijn. Een goed uitgevoerde hartmassage in combinatie met beademing beperkt de schade aan de hersenen in de eerste minuten, maar is niet in staat om het hart weer normaal te laten kloppen. Dat kan uitsluitend door het toedienen van een elektrische schok met een AED. Alleen een elektrische schok kan het kamerfibrilleren stoppen en de hartspiercellen weer terug in hun normale ritme brengen.

Reanimatie is erop gericht om zo snel mogelijk een AED te gebruiken en de tussentijd te overbruggen met hartmassage en beademing. In het ziekenhuis is een defibrillator snel beschikbaar en duurt de hartmassage en beademing heel kort, als er al zo’n fase is. Buiten het ziekenhuis duurt de hartmassage en beademing vrijwel altijd veel langer, want het kost tijd voordat een ambulance met AED ter plaatse is. Reanimatie buiten het ziekenhuis bestaat uit een aantal stappen die je moet opvolgen:: eerst alarm slaan, dan hartmassage en beademing, vervolgens AED en tenslotte nazorg. 

6) Je moet een crimineel langer dan 30 seconden aan de lijn houden

Je moet een crimineel langer dan 30 seconden aan de lijn houden

Het Openbaar Ministerie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten mogen onder strikte voorwaarden openbare communicatienetwerken en diensten aftappen. Dit gebeurt om criminele of terroristische activiteiten te voorkomen en hiervan verdachte personen op te sporen. Bij het aftappen gaat het om de inhoud van telefoongesprekken, Whatsappberichten en internetverkeer. De politie mag telefoons afluisteren of elektronische communicatie aftappen in de volgende gevallen:

  • Er moet sprake zijn van een misdrijf waarop een gevangenisstraf van vier jaar of meer staat (de verdachte komt voor voorlopige hechtenis in aanmerking).
  • Het misdrijf is een ernstige inbreuk op de rechtsorde.
  • De rechter-commissaris moet toestemming hebben gegeven.
  • De afluisterperiode mag niet langer dan vier weken duren. Voor verlenging is toestemming van de officier van justitie nodig.

Om de locatie van een telefoon te bepalen hoef je een crimineel niet 30 seconde aan de lijn te houden. De locatie is binnen no-time bepaald!

7) De kogel moet eruit

De kogel moet eruit

Schotwonden door vuurwapens veroorzaken verschillende soorten letsel. Vaak treft een kogel ook één of meerdere organen. Een kleine wond heeft mogelijk een kleine ingangswond maar kan ook grote weefselschade bij het uitgangspunt met zich meebrengen. Pijn, misselijkheid, dorst en zwakte zijn enkele kenmerken van schotwonden. De helper heeft de belangrijke taak om naast het inschakelen van de hulpdiensten, de bloeding te stelpen. Laat de kogel altijd in het lichaam zitten als dit het geval is. Door de hitte van het afschieten is de kogel steriel en met een beetje geluk schroeit ie ook wat aderen dicht. 

8) Met machinegeweren kun je eindeloos blijven schieten

Met machinegeweren kun je eindeloos blijven schieten

Actiehelden als Arnold Schwarzenegger kunnen maar blijven doorschieten met hun magische machinegeweer. In de werkelijkheid ben je zo door je kogels heen. In standaard magazijnen van handwapens kunnen doorgaans 10 tot 30 kogels. Schiet je de kogels af met een patroonband dan is dit vele malen meer. Echter is de vuursnelheid dusdanig hoog dat je al moet herladen.

9) Een hoge val op het water overleven

Een hoge val op het water overleven

Van hoe hoog ze ook vallen in Hollywoodfilms, als de landing maar in het water is, dan komt het wel goed! Echter als je met zo’n 120 km/uur het water raakt is de val dodelijk. Een snelheid die je al redelijk snel bereikt. De Golden Gate Bridge in San Francisco is een populaire plek voor zelfmoord. Je springt van 75 meter hoog en bereikt een snelheid van 120 km/uur. Van de springers is 95% op slag dood. De andere 5% door verdrinking of onderkoeling.

10) Een ontploffing in de ruimte zorgt voor een gigantische luide vuurbal

Een ontploffing in de ruimte zorgt voor een gigantische luide vuurbal

Door het ontbreken van zuurstof zal er bij een explosie in de ruimte geen grote vuurbal ontstaan. Naar gelang het type explosie kan wel een lichtflits te zien zijn. Ook is de explosie geluidsloos omdat de geluidsgolven zich niet kunnen voortplanten in het luchtledige. Lekker rustig met oud en nieuw dus!

Check hier meer opmerkelijke artikelen