De beste manier om wachtwoorden te bewaren

286

Wachtwoorden. Voor bijna elke website of app hebben we ze nodig. Inmiddels zijn het er zo veel dat het vrijwel onmogelijk is om ze allemaal te onthouden. Je weet natuurlijk dat het niet verstandig is om voor elk account hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Ook je wachtwoorden op een briefje schrijven en onderaan je beeldscherm plakken kan echt niet meer. Maar waar laten we al die wachtwoorden dan? Wat is de beste manier om wachtwoorden te bewaren? Keepass heeft hiervoor een oplossing bedacht door een programmaatje te ontwikkelen waarmee je eenvoudig en veilig wachtwoorden kunt genereren en bewaren.

Advertentie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Al je wachtwoorden veilig op één plek

KeePass is software waarmee je eenvoudig wachtwoorden kunt genereren en opslaan. Het programma neemt weinig ruimte in beslag en is zowel op je computer als op een USB te gebruiken. Toegang tot het programma is mogelijk op één van de volgende drie manieren (of een combinatie van daarvan):

  1. Door een masterwachtwoord in te voeren.
  2. Door middel van een keyfile (dit is een bestand dat je bij je kunt dragen op bijvoorbeeld een andere USB stick).
  3. Of middels toegang via je Windows account.
Toegang tot Keepass

Wachtwoorden genereren

Het programma werkt op basis van een boomstructuur. Na installatie kun je daaraan alvast je bestaande accounts en wachtwoorden toevoegen. Maak mapjes en geef ze namen, zoals: Social Media, Fiscaal, PIN-codes of Webshops. Voeg vervolgens je accounts toe (gebruikersnamen, mailadressen, url van de websites, etc).

Als je een nieuwe account toevoegt dan stelt Keepass een wachtwoord voor. De wachtwoorden zijn lang en complex en voldoen aan hoge veiligheidsnormen. Zodra het wachtwoord gegenereerd is kun je deze kopiëren en plakken in de website waarvoor je een account aanmaakt. Druk in Keepass altijd op Ctrl + S om de wachtwoorden definitief op te slaan.

Een nieuw account toevoegen

Wachtwoord gebruiken

Als je wilt inloggen op een site dan open je Keepass en dubbelklik je op de sterretjes van bijbehorend account. Het wachtwoord wordt voor 15 seconden gekopieerd waarna je deze kunt plakken in het inlogscherm van desbetreffende website. Op deze manier log je eenvoudig en veilig in, zonder gedoe en zonder dat je het wachtwoord hebt moeten onthouden.

Een overzicht van al jouw inloggegevens

Maak een backup van Keepass

Het is meer dan verstandig om regelmatig een backup te maken van je Keepass-gegevens. Wil je écht zeker zijn van je zaak, bewaar dan ook een kopie buitenshuis. Leg deze kopie natuurlijk niet bij diegene waar je ook je wachtwoord in bewaring hebt gegeven.

Vervang USB sticks na enkele jaren gebruik

Zorgen dat iemand toegang heeft tot jouw accounts bij uitzonderlijke situaties

Facebook, Instagram en andere social media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Maar wat moet er gebeuren met dit online leven als jou onverhoopt iets overkomt? Voor nabestaanden is het om verschillende redenen wenselijk om dan toegang te hebben tot jouw online gegevens. Door iemand de inloggegevens van jouw Keepass te geven voorkom je een hoop gedoe. Wees hierin wel verstandig, doe het wachtwoord in een verzegelde envelop, verander deze periodiek en zoek iemand buitenshuis met een kluis.

Meer weten over de werking van Keepasss ?

Wil je weten of jouw inloggegevens gestolen zijn? Wij hebben hierover een interessant artikel geschreven.