Een NAS-server voor backup en centrale gegevensopslag

212
NAS staat voor Network Attached Storage. Klinkt technisch en ingewikkeld, maar dat is het niet. Het is niets anders dan een doos met harde schijven, een centraal punt in huis waar alle apparaten in huis mee kunnen communiceren. Met NAS beschik je dus over een eigen netwerk waarbinnen al jouw gegevens centraal worden opgeslagen en beveiligd. Sluit je PC, laptop en zelfs je mobiele telefoon aan op dit netwerk en je hebt direct toegang tot al jouw belangrijke gegevens. Lees in dit artikel meer over de werking van NAS en hoe NAS jou kan helpen bij jouw business.

Centrale opslag

Zoals in inleiding beschreven is een NAS-server een netwerk met een centrale gegevensopslag. Het voordeel is dat je met al je apparaten altijd bij dezelfde gegevens kunt. Je hebt dus veel minder te maken met verschillende bestandsversies of het niet beschikbaar hebben van gegevens omdat je toevallig niet bij je laptop kunt. Met een NAS-server heb je ook altijd een backup van je bestanden die op de apparaten staan die op het netwerk zijn aangesloten. Andere voordelen zijn: makkelijker opslagruimte vergroten, makkelijker gegevens delen, gegevens veiliger opgeslagen met RAID-1, altijd serverprogramma’s kunnen gebruiken en minder energieverbruik.

Advertentie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Maak ook een backup van de NAS-schijven

Net als bij je computer bestaat de data-opslag van een NAS uit harde schijven. Ook deze schijven kunnen kapot. Het is daarom van groot belang dat je ook van deze schijven backups maakt. Dit doe je door via een USB-aansluiting een externe harde schijf aan de NAS-server te koppelen. Je kunt instellen dat op deze externe harde schijf elke dag een kopie van de NAS-server wordt weggeschreven. De eerste keer is dit een volledige kopie maar daarna alleen de bestanden die gewijzigd zijn sinds de vorige back-up.

Een NAS-server voor backup en centrale gegevensopslag
Een NAS-server voor backup en centrale gegevensopslag voor alle apparaten

Een kopie buitenshuis bewaren

Bewaar altijd een kopie buitenshuis. Brand, waterschade en diefstal zijn namelijk reële gevaren voor je NAS-server. Afhankelijk van hoe vaak je iets op de NAS plaatst is het verstandig om periodiek (maandelijks) een nieuwe kopie op een veilige locatie te bewaren.

Verloren data komt nooit meer terug

Voorkom dat je ooit in de situatie komt waarbij bedrijfsgegevens, waardevolle foto’s of andere data verloren gaan. Wees je er van bewust dat harde schijven of in de eerste maanden kapot gaan en anders pas na een periode van ongeveer 5 jaar. Dit houdt dus in dat jouw gegevens nooit écht veilig zijn.

Data terughalen is erg kostbaar en lang niet altijd mogelijk. Investeer in een goede NAS en denk niet ‘mij overkomt dit niet’. Iedereen krijgt vroeg of laat te maken met dataverlies. Wees er dus goed op voorbereid.

Lees hier meer interessante artikelen die gaan over jouw business.