Jouw overtuiging en internet: een slechte combinatie

163
politiek & Internet

Internet is by far de belangrijkste informatiebron voor de vorming van onze politieke standpunten en maatschappelijke ideeën. De online informatie-industrie draait dan ook op volle toeren. Over elke actualiteit is wel een website of forum te vinden en op Twitter vind je de laatste (t)weetjes en nieuwtjes. En dat is goed. Want omdat je toegang hebt tot deze enorme berg aan gegevens kun je bij elk onderwerp zorgvuldig alle voors en tegens tegen elkaar afwegen. Zodra je jezelf een helder beeld hebt verschaft, ben je in staat een gefundeerd en genuanceerd standpunt in te nemen. Internet is dan ook een baken van verlichting en geestelijke vrijheid en een zegen voor een open en eerlijk (maatschappelijk) depat. Of toch juist niet?

Advertentie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Bewust negeren

Volgens de Amerikaanse jurist Cass R. Sunstein is dit een wel heel idyllische internetinterpretatie. De Harvard-professor verklaart in zijn boek ‘Republic.com 2.0’ hoe internet het debat juist om zeep helpt. Het sleutelwoord is filtering. Want op internet kun je namelijk helemaal zelf bepalen wat je leest (althans, wat jouw cookies je voorschotelen) en eenvoudig ongewenste informatie wegfilteren. Zo heb je bijvoorbeeld sterk de neiging alleen artikelen en blogs te lezen van gelijkgestemden en standpunten van tegenstanders links te laten liggen.

Cognitieve dissonantie

Sites als Geenstijl en Joop geven geregeld aanleiding tot verhitte discussies binnen kringen die het tegenovergestelde voorstaan. Misschien herken je wel bij jezelf het onprettige gevoel dat je ervaart bij het lezen van artikelen waarvan de inhoud niet strookt met jouw eigen denkbeelden en opvattingen. Je voelt dan sterk de drang om het hele artikel als onwaar terzijde te schuiven. De wetenschappelijke term voor dit gevoel is ‘cognitieve dissonantie’.

Internetbubbel

Om dit fenomeen verder te onderzoeken bekeek Sunstein zestig willekeurige, politieke websites: slechts negen daarvan verwezen naar pagina’s met afwijkende ideeën. Uit onderzoek blijkt dat mensen met weinig kennis van andermans opvattingen steeds extremere standpunten in gaan nemen. Gevaarlijk, want dat zorgt voor een groeiende kloof tussen personen en groepen mensen. En dat verstart niet alleen het debat, maar kan uiteindelijk leiden tot onbegrip, polarisatie en zelfs extremisme. Hoogste tijd dus om jouw internetbubbel te verlaten.