Lekkere koffie, welk apparaat? 6 koffiezetters om in huis te halen

543
Lekkere koffie welk apparaat TOP 5 koffieapparaten om in huis te halen

Lekkere koffie welk apparaat? Vroeg of laat stelt elke thuiswerker zich deze vraag. En dat is logisch. Want sinds we allemaal thuis werken, zijn we erachter gekomen dat die automatenkoffie op ons werk zo slecht nog niet was. Hoogste tijd dus om onze koffie-home-experience een boost te geven. In dit artikel bespreken we 6 koffiezetters om in huis te halen.

Advertentie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

1) Pad- en cubmachines

Pad- en cubmachines hebben doorgaans weinig functies en zijn daardoor eenvoudig in gebruik. Dus als je van gemak houdt en niet al te hoge eisen stelt aan jouw dagelijkse cafeïne-shot, dan is een cup- of padmachine van De’Longhi, of Illy, maar ook Krubs of Magimix écht iets voor jou.

De koffiemachine aanzetten, een cup plaatsen en op start drukken is vaak de enige procedure. Daar staat tegenover dat een kop koffie wel iets duurder is dan bij andere koffiezetapparaten. Gelukkig ben je wel weer minder tijd kwijt aan schoonmaak en onderhoud.

De koffiecapsules zijn makkelijk online te bestellen, dus daar hoef je de deur niet voor uit. Wel moet je even opletten dat je de juiste cups of pads besteld want die verschillen per merk en model. Ook verschilt het assortiment per leverancier. Wat de variatie in koffiesmaken betreft ben je dus afhankelijk van het aanbod. Al met al een geschikte machine voor iedereen die wél van koffie houdt maar niet van gedoe.2) Pistonmachines

Ben jij een echte koffieliefhebber en wil je kunnen spelen met de maalgraad van jouw favoriete koffie van dat ene gespecialiseerde winkeltje bij jou om de hoek? Dan is een halfautomatische espressomachine van Delonghi of Illy of van ECM of SMEG zeker iets voor jou.

Bij een pistonmachine ben je geheel vrij om zelf de hoeveelheid koffie en water te bepalen. Op deze manier kun je invloed uitoefen op de sterkte en de smaak. Je zou zelfs een stapje verder kunnen gaan en je eigen mengsels kunnen maken van verschillende koffiebonen. Op deze manier stem je jouw perfecte espresso helemaal af op je eigen smaak.

Omdat jijzelf aan de knoppen zit, vergt het zetten van een perfect ‘bakkie’ wel wat ervaring. Een prima machine dus voor koffieliefhebbers die net iets hogere eisen stellen aan hun dagelijkse kop koffie en het niet erg vinden om daar iets meer tijd aan kwijt te zijn.3) Volautomatische koffiemachine

Als je van ultiem gemak houdt dan zou je een volautomatische koffiemachine kunnen overwegen. Met een volautomaat van bijvoorbeeld JURA of Philips of van Siemens of Delonghi worden de bonen bij elke kop koffie vers voor je gemaald. Met één druk op de knop zet je een heerlijke espresso, cappuccino en zelfs een latte macchiato op tafel.

De prijzen van volautomatische koffiemachines lopen uiteen. Als je je realiseert dat er zelfs modellen bestaan die je met je telefoon kunt bedienen dan begrijp je wel dat je het zo gek kunt maken als je zelf wilt.

Wat onderhoud betreft heb je er iets meer werk aan. Je zult geregeld onderdelen moeten schoonmaken en de machine moeten ontkalken. Maar dit ben je snel weer vergeten als je van je heerlijke kop koffie aan het genieten bent. Een echte aanrader voor intensief gebruik.4) Filter koffiezetapparaat

Filter koffiezetapparaten zijn al lang niet meer die ouderwetse lekbakken met daaronder een thermoskan op een warmhoudplaat. Het concept is natuurlijk wel altijd hetzelfde gebleven: met beleid heet water gieten over gemalen koffiebonen in een filter.

Ondanks het eenvoudige concept lopen de modellen sterk uiteen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een koffiezetapparaat met alleen een timer en waterregelaar. Maar van modellen met uitgebreide functies en een geïntegreerde bonenmaler hoef je ook niet meer op te kijken. Daarnaast is een tweede koffiekan ook handig. Want filter koffiezetapparaten zijn nog altijd hét apparaat om koffie te zetten voor meerdere personen.

Wat onderhoud betreft zul je de machine zo nu en dan moeten ontkalken. Dit hangt vooral af van hoe intensief je het koffiezetapparaat gebruikt. Merken waarbij je altijd slaagt zijn Braun en Melitta. Maar natuurlijk ook bij Philips en Siemens en Russell Hobbs.5) Cafetière

De Cafetière, ook wel bekend als French Press, bestaat uit een glazen pot, metalen filter en een stalen frame. Je doet gemalen koffie en heet water in de pot en precies op het juiste moment duw je het stalen filter naar beneden. Et voila, een heerlijke kop koffie!

Met een cafetière kun je uitzonderlijke goede koffie zetten. De koffie heeft veel body en textuur en alle smaken blijven door deze methode behouden. De bekendste leverancier is Bialetti.

Bialetti Bold French Press
Bialetti Bold French Press


6) Percolator

Percolators zijn een beetje vreemde apparaatjes. Maar sommigen zweren erbij. En waarom ook niet? De koffie is heerlijk en ze bestaan in allerlei formaten. De percolator is daardoor niet alleen een éénkopszetter maar ook geschikt voor het grotere werk. Bialetti levert modellen zoals op de foto hiernaast.

Bialetti Moka Express
Bialetti Moka Express


Wil je weten welke manier van koffie zetten het gezondst is? Check dan het artikel ‘Kopje koffie? Lekker, alleen als het gefilterd is’ van de Consumentenbond.