Passief inkomen: 10 manieren waar je direct mee kunt beginnen

122
Passief inkomen opbouwen
Passief inkomen opbouwen: 10 manieren waarmee je vandaag nog kunt beginnen

Veel mensen denken dat passief inkomen een manier van geld verdienen is waarbij je niets hoeft te doen. Google maar even en je krijgt het idee dat je vanuit je hangmat rijk kunt worden. Misschien is dat wel zo maar dan moet je wel eerst even aan de bak. In dit artikel 10 manieren om passief inkomen op te bouwen en waarmee je vandaag nog kunt beginnen.

Advertentie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

1) Beleggen in aandelen en obligaties

Waarom niet sparen zul je wellicht denken? Omdat sparen doorgaans maar een halve procent rente oplevert. En die halve procent weegt niet op tegen de inflatie waardoor jouw geld steeds minder waard wordt.

Het is daarom slimmer om je geld te beleggen in aandelen. Want als belegger wordt je beloond voor het risico dat je neemt met je investeringen. En hoe slimmer jij belegt, hoe meer je kunt verdienen aan aandelen die meer waard worden.

Obligaties werken net even anders. Een obligatie is een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening die organisaties en overheden zijn aangegaan. In feite leen je jouw geld uit waarvoor je een rentevergoeding ontvangt.

rente-op-rente-effect – het achtste wereldwonder, aldus Albert Einstein.

Bij beleggingen is het gemiddelde rendement op termijn doorgaans hoger dan bij sparen. Dus hoe langer de termijn waarover jij belegt, hoe grotere kans is op een aantrekkelijk rendement. Door te beleggen laat jij je geld dus voor jou werken en ontvang je een beter rendement dan bij de bank.

Bij beleggen profiteer je overigens ook nog van het rente-op-rente-effect waarbij jij als belegger dividend op dividend ontvangt. Op deze manier groeit jouw vermogen niet lineair maar exponentieel.


Passief inkomen kan jouw nettowaarde vergroten. Wil je weten wat nettowaarde inhoudt en hoe je dit berekent? Lees er alles over in het artikel: Wat is mijn nettowaarde? 10 tips om je nettowaarde te verhogen


2) Investeren in vastgoed

Heb je een flinke zak geld onder je matras liggen en weet je niet wat je er mee moet doen? Dan is investeren in vastgoed een goede optie voor jou om passief inkomen uit te halen. Zo zou je op geschikte locaties bijvoorbeeld appartementen kunnen kopen met het doel deze te verhuren.

Een woning die niet geldt als jouw hoofdverblijf wordt gezien als consumptief goed en valt daarom in box 3. Een hypotheekinstelling zal de financiering in de regel voor 70 procent dekken. Het overige deel van 30 procent wordt gefinancierd uit eigen vermogen en is dus je uiteindelijke investering.

De hypotheek waarmee je 70 procent van de financiering dekt is een typisch geval van Use other people’s money. Uiteraard wordt die ander daar ook beter van omdat je rente verschuldigd bent over het geleende bedrag.

Investeren in vastgoed: Use ohter people's money
Investeren in vastgoed: Use ohter people’s money

3) Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn big business. Je kunt er stroom mee opwekken die je zelf kunt gebruiken of kunt terugleveren aan energieleveranciers. Door allerlei subsidieregelingen zijn de aanschafkosten ook nog eens betrekkelijk laag.

Heb je mogelijkheden om de daken van jouw verhuurpandjes met zonnepanelen te bedekken dan kun je de opgewekte energie, tegen regulier tarief, bij jouw huurders in rekening brengen. Alle energie die over is, lever je terug aan het net. Zo houd je een mooi zakcentje over.

4) Investeren in digitaal vastgoed

Misschien niet het eerste waar je aan denkt maar het kan winstgevend zijn om te investeren in digitaal vastgoed. Bij digitaal vastgoed moet je vooral denken aan websites en webshops. Door een goedlopende website over te nemen ben je zelf geen tijd kwijt aan het ontwikkelen en inregelen. Zodra jij de gelukkige eigenaar bent zou je het beheer en onderhoud van de site ook nog door anderen kunnen laten doen.

Ook zou je bij kunnen dragen aan de ontwikkelkosten van een website-idee waar jij in geloofd. Dit kan een webshop zijn maar bijvoorbeeld ook een informatieve website. In ieder geval een mediaplatform waarin jij potentie ziet.

Het verdienmodel kan bestaan uit verkoopresultaten, reclame-inkomsten en/of doorverkoop van een webshop of mediaplatform.

5) Investeren in een bedrijf

Als je de financiële middelen hebt om huizen te kopen dan heb je vast ook geld om te investeren in bedrijven. Zo zou je je geld kunnen steken in een veelbelovende start-up of in een onderneming die geld nodig heeft om verder te groeien. Op deze wijze help jij de ondernemer zijn dromen te verwezenlijken zonder dat jij hiervoor iets hoeft te doen.

Een andere manier om in een bedrijf te investeren is je geld verstrekken via crowdfunding-projecten. Op internet zijn verschillende bemiddelende partijen te vinden die jou daarbij kunnen helpen. Het aanbod op deze crowdfunding-sites is groot en als je kiest voor een relatief lage instap dan zijn de risico’s te overzien.

Investeren in een bedrijf
Investeren in een bedrijf

6) YouTube video’s maken

Een bekende en toegankelijke manier voor passief inkomen is het opzetten van een YouTube kanaal. Ben jij een interessant personage en vinden anderen dat ook? Begin dan met het filmen van je dagelijkse leven. Heeft jouw cavia meer uitstraling dan jij? Bouw en reallife soap om jouw geliefde huisdier heen.

Er zijn veel onderwerpen te bedenken waarvoor je een YouTube kanaal kunt opzetten. Het doel is om zoveel mogelijk kijkers naar je kanaal toe te trekken en abonnees aan je te binden. Als je de grens van 1.000 abonnees die minimaal 4.000 uur per jaar naar jouw video’s kijken bent gepasseerd, dan kun je reclamecampagnes opzetten. Is jouw content over een langere periode relevant dan zul je er over de hele periode geld mee kunnen verdienen.

7) Een blog beginnen

Starten met een blog is eenvoudig. Je begint met het vastleggen van een domeinnaam. Vervolgens kies je een geschikt Content Management Systeem (CMS) waarop je je website gaat bouwen. Bekende CMS zijn WordPress en Magento. Hier heb je wel een behoorlijke basiskennis voor nodig maar de vele functies en plug-inns geven je de vrijheid om te bouwen wat jij maar wilt. Meer toegankelijk zijn de platforms die je kent van TV, zoals Strato en Shopify. Deze platforms zijn modulair opgebouwd waarbij je voor extra functies moet betalen. Daar staat tegenover dat deze partijen jouw veel werk uit handen nemen zodat jij je kunt concentreren op de inhoud van jouw website.

Hoewel de ervaren websitebouwer de voorkeur geeft aan WordPress en Magento betekent dat niet dat dit altijd de juiste keuze hoeft te zijn. Wil je meer weten over het bouwen van websites en hoe je tijd en geld kunt besparen door het juiste platform te kiezen? Check dan ons artikel: Website bouwen? Kies het juiste platform en bespaar tijd en geld.

8) Een webshop opzetten

Een webshop opzetten: dropshipping
Een webshop opzetten: dropshipping

Met een webshop kun je makkelijk jouw eigen producten of die van anderen verkopen. Hierbij is het raadzaam om je te richten op een niche. Met een niche wordt een klein, afgebakend deel van een markt bedoelt waarin jij specialist bent. Als jouw doelgroep jou ziet als een autoriteit in de niche waarin jij opereert dan wordt de prijs voor jouw doelgroep minder relevant. Op deze wijze kun je opboksen tegen de grote spelers in de markt. Lees alles over nichemarketing in ons artikel: Richt je online verkoop op een niche.

Een andere manier om via jouw webshop producten te verkopen is dropshipping. Als klanten op jouw webshop een bestelling plaatsen dan gaat de order direct door naar een groothandel of producent. Zij leveren vervolgens de bestelling rechtstreeks aan de klant.

Dropshippen kent veel voordelen. Zo ben je flexibel en kun je slechtlopende producten snel verwijderen uit je assortiment. Ook ben je geen tijd en geld kwijt aan handling, opslag en verzekeringen en loop je geen risico dat je blijft zitten met een hele stapel, onverkoopbare babymutsjes. Daar staat tegenover dat je een deel van de winst moet afdragen aan de leverancier

9) Affiliatemarketing

Affiliatemarketing heeft iets weg van dropshipping met het belangrijke verschil dat je producten niet verkoopt in een webshop maar dat je artikelen aanprijst in een interessant artikel op jouw website. Als je de lezer weet te overtuigen om op de link te klikken die verwijst naar de website van de affiliatepartner dan staat daar een commissie tegenover.

Een commissie kan bestaan uit een percentage van de verkoopopbrengst maar ook uit een bepaalde vergoeding voor het aantal bezoekers die jij richting een bepaalde site stuurt. Bekende affiliateconcepten zijn bijvoorbeeld nieuwsbrieven, vergelijkingssites en cashbacksites.

Bij affiliatemarketing is het van belang dat je website optimaal presteert. Wij hebben daar een interessant artikel over geschreven: Websites bouwen doe je zelf: SSL, CSS, SEO en meer

10) Een app bouwen

Ben jij handig en heb jij een geweldig idee voor een app? Dan zou je deze kunnen (laten) bouwen. Zo zou je gratis games kunnen ontwikkelen waarbij gebruikers tegen betaling uitbreidingen kunnen kopen. Tegen betaling irritante reclames verwijderen zie je ook steeds vaker.

Naast games worden ook veel (zakelijke) diensten aangeboden. Heeft de dienst echt toegevoegde waarde dan kun je deze te koop aanbieden in de App- of Playstore. Ook zou je de app gratis kunnen aanbieden waarbij gebruikers extra features kunnen kopen.