Website bouwen? Kies het juiste platform en bespaar tijd en geld

253

Informatievoorziening, meer zichtbaarheid, een groter bereik, het aan de man brengen van producten of diensten of gewoon als visitekaartje. Er zijn tal van voorbeelden te noemen hoe een website of webshop aan jouw business bij kan dragen. Als ondernemer ontkom je er dan ook niet aan om één of meer sites in de lucht te hebben. Als je een nieuwe site wilt bouwen dan is de eerste vraag: ga je deze website zelf maken (en met welke software) of besteed je de bouw juist uit? Met dit artikel helpen wij je tijd en geld te besparen en leggen we je uit hoe je de juiste keuze kunt maken op basis van een aantal specifieke factoren.

Advertentie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Twee smaken

Kort door de bocht zijn Software as a Service (SaaS) en Open Source (OS) de twee smaken waar je uit kunt kiezen voor het bouwen van een website. OS wordt veel gebruikt door commerciële websitebouwers maar vindt ook gretig aftrek bij consumenten. SaaS is typische consumentensoftware en gericht op gebruiksvriendelijkheid en gemak.

1) Open Source

Zoals de naam al doet vermoeden is bij OS de broncode openbaar en kan iedereen de software gebruiken, aanpassen en verspreiden. Plugins worden als aanvullende software, gratis of tegen betaling, aangeboden om de website van extra functionaliteiten te voorzien.

Voor het gebruik van OS is een zekere basiskennis nodig. Naar gelang de complexiteit van de website zal meer kennis nodig zijn. Naast de ontwikkeling ben je namelijk ook verantwoordelijk voor zaken als onderhoud, hosting en domeinnaamregistratie. Een groot aantal gebruikers is goed in staat met OS een bedrijfspagina of een ‘lichte’ webshop te bouwen. Mocht onverhoopt iets niet lukken: Google is your best friend.

Omdat de meeste Open Source software betrouwbaar en veilig is, wordt het ook veel gebruikt door commerciële websiteontwikkelaars. Voor een bepaald bedrag kun je een website op maat laten maken en neem je diensten zoals onderhoud en ondersteuning in ‘abonnementsvorm’ af. De kosten lopen uiteraard op naarmate de site complexer en uitgebreider wordt.

2) Software as a Service

SaaS is allesomvattende software die als totaaldienst online wordt aangeboden. De software kent een abonnementsstructuur waarbij je tegen betaling een basispakket + eventuele extra functionaliteiten kunt afnemen. De SaaS-aanbieder zorgt voor installatie, onderhoud en beheer en biedt jou (beperkte) mogelijkheden om de website naar eigen inzicht in te richten.

SaaS heeft zo zijn beperkingen en wordt door velen gezien als minder professioneel. Vanwege het gebruiksgemak en de mogelijkheid om snel een website te kunnen lanceren is SaaS toch enorm populair bij een grote groep beginnende en gevorderde gebruikers.

Er zijn verschillende manieren om een website te (laten) bouwen. Bepaal daarom eerst je uitgangspunt.
Maak rationele beslissingen en bespaar tijd en geld

Maak rationele beslissingen op basis van een aantal specifieke factoren

Echte liefhebbers zullen kiezen voor OS maar als ondernemer heb je bepaalde belangen en moet je afwegen wat op dat specifieke moment de beste keuze is. Of je de ontwikkeling uitbesteedt of in eigen beheer neemt en met welke software je dat dan doet hangt dus af van een aantal factoren. Zorg dat je zicht hebt op deze factoren zodat je een rationele keuze kunt maken.

Factoren die jouw keuze bepalen:

  • Het beschikbare budget
  • De mate van complexiteit
  • Beschikbare kennis en vaardigheden
  • Beschikbare tijd
  • Uiterste deadline
  • De slagingskans van jouw product of dienst
  • Het delen van gevoelige bedrijfsinformatie
  • Afhankelijkheid en flexibiliteit
  • Juridische consequenties

Het beschikbare budget

Als je over een beperkt budget beschikt valt uitbesteden per definitie af. De productie- en abonnementskosten zijn namelijk hoog. De overgebleven mogelijkheden zijn OS of SaaS waarbij OS doorgaans de goedkoopste optie is. Mocht je toch over voldoende financiële middelen beschikken dan kunnen OS of SaaS nog steeds het beste alternatief zijn boven uitbesteden. Los van je beschikbare budget hangt dit namelijk ook af van andere zaken zoals beschikbare tijd en de verwachte slagingskans van jouw product of dienst.

De mate van complexiteit

Met OS en SaaS is het goed mogelijk om zelf een bedrijfspagina of ‘lichte’ webshop neer te zetten. Naarmate websites complexer worden stel je hogere eisen aan het ontwerp, de functionaliteiten en de prestaties. Voor complexere websites is vaak specifieke software en kennis nodig en wijk je op een bepaald moment uit naar professionele ontwikkelaars. Mocht dit het geval zijn dan ben je waarschijnlijk de trotse eigenaar van een (goedlopende) organisatie.

Beschikbare kennis en vaardigheden

De kennis en vaardigheden die jij bezit zeggen iets over de mogelijkheden die jij hebt om zelf een website te ontwikkelen. Ben je handig en beschik je over iets meer dan alleen de basiskennis dan is OS absoluut een optie. Ben je een leek dan is SaaS de enige optie voor jou. Overigens is het niet zo dat je altijd voor OS moeten kiezen als je over de nodige kennis en vaardigheden beschikt. Mocht je bijvoorbeeld jouw website morgen online willen hebben dan zal SaaS wellicht een betere optie zijn.

Vrije tijd om zelf te bouwen

Als jouw tijd kostbaar is en je stelt geen uitzonderlijke eisen aan je website dan is SaaS een goede optie. SaaS is eenvoudig in gebruik en binnen no-time heb je een goed werkende website online. SaaS-aanbieders regelen alle randzaken voor jou zodat jij je kunt concentreren op je business. Wat voor SaaS geldt is bij OS niet het geval. Je zult dus een bepaalde tijd kwijt zijn aan het inregelen en finetunen van je website.

Uiterste deadline

Uiteraard wil je zo snel mogelijk live gaan maar als je écht te maken hebt met een strakke deadline dan zul je daarop moeten anticiperen. Net als bij het voorgaande punt geldt ook hier dat SaaS dan waarschijnlijk de beste optie is. Mocht na verloop van tijd blijken dat de SaaS-oplossing niet volledig voldoet aan jouw wensen, dan kun je er altijd nog voor kiezen de website in OS te bouwen.

Je uitgangspunt bepaalt op welke manier je een website bouwt.
Je uitgangspunt bepaalt op welke manier je een website bouwt.

De slagingskans van jouw product of dienst

Als ondernemer heb je het ene idee na het andere en uit ervaring weet je dat niet elk idee altijd even geslaagd is. Wil je jouw idee een kans geven, en is daar een website bij nodig, dan is het niet zinvol om daar in eerste instantie veel geld aan uit te geven. Naar gelang de beschikbare tijd kun je kiezen voor OS of SaaS. Als jouw project toch hopeloos verloren gaat dan zijn de financiële gevolgen tenminste te overzien. Kies trouwens ook je domeinnaam een beetje handig, kun je die tenminste nog gebruiken voor je volgende project.

Het delen van gevoelige bedrijfsinformatie

Er zijn situaties denkbaar waarbij je niet wilt dat iemand bepaalde informatie over jouw business in handen krijgt. Als je de bouw van de website uitbesteedt dan ontkom je hier bijna niet aan. Als je kiest voor een SaaS-oplossing dan moet je je realiseren dat de website in feite niet jouw eigendom is. Je huurt immers een plek op een platform en de leverancier heeft toegang tot jouw content of zal tenminste metadata verzamelen voor het verbeteren van de dienstverlening. OS zou in dit geval het meest geschikt zijn. Bedenk wel dat altijd verstandig met je gegevens om moet blijven gaan.

Afhankelijkheid en flexibiliteit

Hoewel uitbesteden grote voordelen met zich meebrengt wat betreft professionaliteit en functionaliteit maakt het je daarentegen sterk afhankelijk van je leverancier. Deze afhankelijkheid zorgt voor minder flexibiliteit en doorgaans hogere kosten. Het behoud van flexibiliteit is van belang om snel wijzigingen door te kunnen voeren indien dat nodig mocht zijn. Denk hierbij aan taalfouten, verkeerd ingevoerde prijzen of omdat je denkt dat door een bepaalde wijziging jouw producten net iets beter worden weergegeven. Wil je over een grote mate van flexibiliteit beschikken dan is OS het meest geschikt.

Juridische consequenties

Last but not least; de juridische consequenties die jouw keuze met zich meebrengen. Door gebruik te maken van de diensten van derden ga je bepaalde verplichtingen aan die zijn vastgelegd in een overeenkomst. Indien jij of de andere partij deze verplichtingen niet na kan komen dan zal dit gevolgen hebben. Denk hierbij aan een faillissement of een geschil. Je zult daarom voor jezelf na moeten gaan wat de risico’s zijn die voortvloeien uit de overeenkomst en of je de (financiële) gevolgen kunt dragen. Als het gaat om betaalverplichtingen dan zijn deze bij uitbesteden het hoogst. Op de tweede plaats staat SaaS en het minste risico loop je bij OS.

Tenslotte

Elke keer als je aan een website begint denk je na over het doel en de middelen die je tot je beschikking hebt. Limiteer jezelf niet door op voorhand voor een bepaalde ontwikkelmethode te kiezen omdat je dat gewend bent. Wellicht ben je na het lezen van dit artikel tot een ander inzicht gekomen en begrijp je dat je altijd alle opties in overweging moet nemen. Dus ga je een website bouwen, maak de juiste keuze en bespaar tijd en geld en gebruik dit voor je onderneming.

Meer weten over zelf bouwen? Lees dan ons artikel: Websites bouwen doe je zelf: SSL, CSS en meer.