Websites bouwen doe je zelf: SSL, CSS, SEO en meer

170

Iedereen wil tegenwoordig een eigen website. Platforms zoals Strato en Shopify schieten dan ook als paddenstoelen uit de grond. Deze platforms zijn handig als je over onvoldoende kennis of tijd beschikt maar je loopt al snel tegen beperkingen op. Dus als je een beetje handig bent dan bouw je de website natuurlijk helemaal zelf. Programma’s zoals WordPress en Magento worden steeds makkelijker in gebruik en met het oneindige aantal plugins kom je al een heel eind. Toch zul je veel zelf moeten instellen maar de vrijheid die dat oplevert is dat meer dan waard. Wij helpen je alvast een stukje op weg en hebben een aantal belangrijke zaken op een rij gezet. In dit artikel: websites bouwen doe je zelf: SSL, CSS, SEO en meer

Advertentie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Domeinnaam kiezen

Een domeinnaam is een unieke naam op internet. Meestal worden domeinnamen gebruikt voor websites maar je kunt ze ook gebruiken als mailadres. Domeinnamen registreer je bij een hostingprovider of bij een zogenaamde registrar. Het merendeel van de domeinnamen is al vastgelegd en dat maakt de zoektocht niet eenvoudig. Of de domeinnaam vrij is, check je bij SIDN.

Het vinden van een beschikbare domeinnaam is dus een hele klus. Alle domeinnamen die uit twee letters bestaan zijn in ieder geval al bezet. Ook voor de hand liggende domeinnamen zijn al lang geleden door anderen geclaimd. Heb je een domeinnaam nodig voor je bedrijf, zorg er dan voor dat de domeinnaam en de bedrijfsnaam hetzelfde zijn. Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een niet bestaand woord dat lekker in de mond ligt en makkelijk is op te schrijven. Je kunt de domeinnaam dan nog voor een ander project gebruiken mocht jouw huidige idee achteraf toch niet zo lumineus blijken te zijn. Wel zo handig!

Site beveiligen met een SSL certificaat

SSL staat voor Secure Sockets Layer wat betekent dat er een beveiligde laag geplaatst wordt tussen een server en een internetbrowser zodat je gegevens veilig kunt versturen. SSL certificaten maken gebruik van het http-protocol via poort 443 wat de beveiligde verbinding tot stand brengt. Een SSL certificaat voorkomt dat een extern systeem kwetsbare gegevens onderschept. Bouw je zelf een webshop dan zul je een SSL certificaat moeten aanschaffen bij je hostingprovider.

Websites bouwen doe je zelf: SSL, CSS, SEO en meer
Websites bouwen doe je zelf: SSL, CSS, SEO en meer

Metatags

Metatags zijn (doorgaans niet zichtbare) velden met informatie over de inhoud van een document. Volgens vaste regels (RFC’s) worden metatags in de broncode van een document geplaatst. Zoekmachines gebruiken metatags om de inhoud van websites te bepalen bij het indexeren. Door handig gebruik te maken van metatags kun je er voor zorgen dat een site hoger in de ranking van een zoekmachine komt te staan. Meer over metatags kun je checken op deze site.

CSS module

Cascading Style Sheets (afgekort tot CSS) maakt het mogelijk om de vormgeving van webpagina’s los te koppelen van de feitelijke inhoud en deze centraal vast te leggen. Simpel gesteld betekent dit dat de volgorde van de CSS regels er toe doet. Check op deze site hoe het werkt.

Linkbuilding

Linkbuilding is een methode om websites hoger in Google te krijgen. Belangrijk hierbij is dat bezoekers makkelijk kunnen navigeren binnen de website. Dit betekent dat een bezoeker binnen drie stappen bij het uiteindelijke doel is aangekomen. Linkbuilding is voor 70% verantwoordelijk voor de zoekresultaten en daarom erg belangrijk. Check hier en hier voor een uitgebreide beschrijving.

Nofollow (& Dofollow)

Nofollow is een stukje code, dat wordt toegevoegd aan een hyperlink. Als je deze code toevoegt zal de spider van Google er niet achteraan gaan. De spider geeft de nieuwe link dus ook geen PageRank-waarde mee. Via de CMS voeg je het nofollow attribuut eenvoudig toe aan de specifieke link van een pagina of afbeelding. Het gebruik van de nofollow zorgt ervoor dat je geen waarde verliest aan andere pagina’s waar dat niet nodig is.

Wanneer wil je een nofollow link inzetten? Dit wil je bijvoorbeeld wanneer je een blog of forum beheert en er dagelijks reacties op teksten worden gegeven. Vaak zetten mensen een link in een bericht om bezoekers te trekken naar hun eigen website. Hier wil je uiteraard geen waarde aan verliezen. Je kunt de nofollow link dus inzetten om ervoor te zorgen dat de spider van Google de pagina’s niet verder volgt en geen waarde meegeeft. Check hier, hier en hier voor uitgebreide info.

Websites bouwen doe je zelf: SSL, CSS, SEO en meer
Websites bouwen doe je zelf: SSL, CSS, SEO en meer

CMS module

Een Content Management Systeem (CMS) is een systeem dat wordt gebruikt om de inhoud (content) van een website te beheren. De beheerder van de website kan eenvoudig content toevoegen en verwijderen via het controlepaneel.

Search Engine Optimization (SEO) om waardevolle traffic te genereren

Search engine optimization (zoekmachineoptimalisatie of SEO) is een onderdeel van zoekmachinemarketing en kan worden gedefinieerd als het geheel aan activiteiten bedoeld om een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van een zoekmachine, op de voor die webpagina relevante trefwoorden, trefwoordcombinatie(s) en zoekterm(en). Aangezien een vermelding in die organische resultaten gratis is, vormen deze zoekresultaten een interessant alternatief voor zoekmachine-adverteren.

Tijd en geld besparen?

Voordat je een website laat of gaat bouwen is het belangrijk om te bepalen wat je precies wilt bereiken. Door vooraf alles goed op een rijtje te zetten bespaar je tijd en geld. Hierover hebben wij een interessant artikel geschreven.