Zijn mijn inloggegevens gestolen?

247

Eens in de zoveel tijd duikt op het internet een database op met honderden miljoenen gestolen inloggegevens. Deze database wordt te koop aangeboden op het darkweb, of is te downloaden via een torrent. Lees in dit artikel hoe je erachter komt of ook jouw inloggegevens gestolen zijn.

Advertentie
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Hoe kom je er achter of jouw inloggegevens zijn buitgemaakt?

Have I Been Pwned houdt bij van wie inloggegevens gestolen zijn. Dit doen ze door de database die op internet wordt verspreid toe te voegen aan hun eigen database. Door jouw e-mailadres in te voeren kun je nagaan of jouw gegevens voorkomen op zo’n database. Indien dit het geval is dan hebben anderen toegang tot jouw accounts.

Blijkt dat jouw e-mailadres voorkomt op een lijst met buitgemaakte inloggegevens, dan is het verstandig om je wachtwoorden snel te wijzigen. Gebruik je voor meerdere accounts hetzelfde wachtwoord dan moet je ook voor deze accounts de wachtwoorden aanpassen. De databases met inloggegevens kunnen namelijk door computerbots ingelezen worden en op alle mogelijke platformen automatisch worden ingevoerd. Het is dus verstandig om altijd een ander wachtwoord te gebruiken voor elk account.

Controleren of mijn inloggegevens nog veilig zijn
De website van haveibeenpwned.com

Chrome plugin checkt automatisch of jouw inloggegevens op internet staan

Google heeft een Chrome extensie gelanceerd waarmee het jouw ingevoerde inloggegevens vergelijkt met gegevens uit de databases van Have I been Pwned. De Extensie Wachtwoordcheck plugin is gratis te downloaden uit de Chrome Web Store.